Ако можем да перифразираме заглавието на един известен български филм – „София е голяма и имоти дебнат отвсякъде“. Но това не е напълно вярно. София наистина е голяма и има голямо предлагане на недвижими имоти за продажба или под наем, но намирането на точния имот за вашите нужди не винаги е лесна задача. В настоящата статия искаме да ви представим основните предизвикателства пред всеки човек, натоварен с мисията да намери имот под наем в столицата. И какви са петте основни грешки, които хората допускат, когато търсят жилище под наем.

Неясни критерии

Много от потенциалните наематели, без значение дали търсят имот, в който да живеят сами, или с близки – приятели, семейство и т.н., не са изяснили пред себе си какво точно търсят. Това, още в самото начало на процеса, води до объркване и често обрича начинанието на неуспех. Преди да започнете фактическото търсене на имот:

  • Преценете какво наистина ви трябва – къща или апартамент, предпочитан квартал за живеене – в близост до работното ви място или до училището и детската градина, които посещават децата ви, по-скоро семеен квартал ли предпочитате, или градската част, в която животът кипи ден и нощ и т.н.;
  • Определете периметъра на сумата, която сте готови да плащате всеки месец за имота, който наемате. Тя не бива да надвишава 30% от месечния ви доход или семейния ви бюджет, за да можете да живеете спокойно, съветват специалистите в областта;
  • Запознайте се с текущите тенденции в имотите под наем.

Разминаване между желания и възможности

Често се случва бъдещите наематели да имат много високи критерии за наемания от тях имот, но да не могат да си позволят цената за него. Ако тръгнете с такова разминаване между очаквания и финансови възможности, търсенето на имот ще се окаже истинско предизвикателство. И тук идва редът на следващото, с което трябва да се съобразите и на което трябва да сте готови.

Компромиси

За да намерите добро място за живеене в столицата, трябва да сте готови на компромиси. Затова предварително направете списък с онова, от което сте готови да се откажете, за да наемете желаното жилище. Компромисите включват всичко от жилищния квартал, през отдалечеността от работното място, по-високия или нисък жилищен етаж, отсъствието на балкон към апартамента, до по-високата цена. Ако още в началото знаете от кое ще ви е най-лесно да се откажете, с какво бихте направили компромис, ако се наложи, намирането на имот под наем ще бъде по-лесно и няма да се разочаровате.

Грешен избор на сайтове или метод за търсене на жилище под наем

В много градове намирането на жилище под наем става посредством познати. В София това не е невъзможно, но е по-малко вероятно. За съжаление, има много хора, които се доверяват на нелицензирани и недобронамерени сайтове за обяви на недвижими имоти и много от тях плащат за това не само с времето и притесненията, прекарани в търсене на подходящия имот под наем, но и се сблъскват с финансови измами.

Фалшиви обяви

Съществуват сайтове за имоти, които публикуват множество фалшиви обяви. Какво ще рече една обява да е фалшива? Попадате на обява за жилище, което много ви харесва. Но когато се обадите на посочения за връзка номер, се оказва, че

1/ Жилището „вече е наето“;

2/ Цената не е тази, отбелязана в обявата.

Много сайтове си служат с подобни обяви, като „кукичка“, за да привличат клиенти. Веднъж щом им се обадите, те започват да ви разпитват какво търсите и да ви предлагат други имоти, които на практика обаче нямат нищо общо с вашите искания или възможности.

И така стигаме до извода какво трябва да направите, когато търсите имот под наем в столицата: доверете се на една агенция, на един брокер, на които да изложите своите предпочитания и да споделите точно какво търсите и с какъв бюджет разполагате. И ги оставете да работят за вас. Те със сигурност познават пазара по-добре и ще ви спестят време, притеснения и пари.

А когато избирате на кого да се доверите, изберете Oikia. Регистрирайте се и за бюлетина на Oikia.com, за да получавате известия с най-новите обяви в нашия портал, според зададени от вас критерии. Така ще откриете по-бързо и лесно своето ново жилище.

За повече информация относно апартаменти под наем, можете да разгледате обявите на “GnD Services ” тук: https://www.oikia.com/estate-agents/gnd-services-ltd/46/

Oikia.com, но се чувства като .дом“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *