Жилищният комплекс Хаджи Димитър е разположен в североизточната част на София и е един от най-старите квартали в столицата, част от района Подуяне. Разположен е на няколко минути от булевард „Княз Александър Дондуков“, булевард Васил Левски, улица Раковска и възловия площад Сточна гара. В близост до него се намират кварталите „Левски Г“, „Сухата река“, промишлената зона около гара „Подуяне“и около Централна гара София, „Орландовци“ и Центъра. 

Позитивни страни на квартала 

Хаджи Димитър е централно разположен и предлага добре изградена транспортна инфраструктура. През него преминават автобусни линии 78, 79, 85, 86, 90, 100, 120 и 285, тролейбусни линии 1, 2, 3, 4 и трета линия на софийското метро. 

В квартала са позиционирани много училища, детски градини, болници, магазини и ресторанти, което разширява обслужващата структура и го прави изключително удобен както за семейства с деца, така и за млади самостоятелни хора. 

Архитектурата е смесица от старо и ново строителство, предлагаща разнообразен избор на купувачите спрямо техния индивидуален вкус и предпочитания. Старото строителство включва ниски тухлени еднофамилни къщи и панелни блокове, а новото – съвременни и модерни сгради от всякакъв тип. 
В непосредствена близост до Хаджи Димитър се намират паркове, зелени площи и културни паметници – Заимовата градина, Паметника на Левски и университет „Св. Климент Охридски“, които предоставят възможности за отдих и разходки.

Кои са негативите? 

Въпреки че кварталът предлага архитектурно разнообразие, някои от сградите са по-старо строителство и изискват допълнителни ремонти дейности или модернизации.

Близостта до центъра на града, главни магистрали и булеварди увеличава замърсяването на въздуха от трафика и промишлеността. Освен това кварталът се намира в близост до стадион Герена (позициониран в „Сухата река“), на който често се провеждат футболни мачове, водещи до тълпа от агитки и предизвикващи шум. 

Сграда ARCH RESIDENCE, ул. Васил Петлешков 8

Поради своето привлекателно местоположение кварталът може да бъде обект на висока конкуренция на пазара на недвижими имоти, което влияе на цените на инвестицията в сравнение с други райони.

Цените в Хаджи Димитър „на зелено“ варират между 1600-1800€ в по-начален етап, а средната цена на обзаведен апартамент е около 2300€ на квадратен метър, в зависимост от пазарната ситуация. 

Автор: Антония Богданова 

За да научите още полезна информация, за кварталите в София, следете нашите статии всяка сряда в категория “Имотни съвети”.

За още разнообразни и интересни статии, може да разгледате и другите категории в Oikia.com/News“Интересно и полезно”“Маркетинг и реклама”“Имоти”; “Партньори”“Събития”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *