san francisco, california, houses

Покупката на недвижим имот е една сериозна стъпка, която трябва да бъде предприета информирано, обмислено и много добре планирано. Независимо дали става въпрос за инвестиция или задоволяване на лични жилищни нужди, е важно да отделите внимание на няколко важни аспекта при търсенето, на първо място, за да откриете правилния имот и на второ – за да сключите изгодна сделка.

Затова като експерти в областта искаме да ви дадем 7 конкретни съвета при покупка на имот в София, които да ви помогнат да избегнете сключването на неизгодна сделка и да допринесат за успешното откриване на мечтаното жилище.

1. Избягвайте неспециализирани сайтове за свободно публикуване на обяви

В търсенето на евтини апартаменти в София от собственик, много хора се изкушават да се насочат към предложенията в свободни платформи за публикуване на всякакъв вид обяви. Нашият съвет е да избягвате на 100% такъв подход.

Тези сайтове изобилстват с фалшиви обяви и за съжаление са единици автентичните такива. Схемата обичайно е следната – публикува се хубав имот на по-ниска цена от пазарната, която е „примката“ за неосведомения кандидат купувач. След свързване със собственика на обявата се разбира, че имотът току-що е бил капариран, но удобно може да ви бъдат предложени други подобни. Въпреки това обявата няма да бъде премахната от сайта.

Именно с цел избягване на подобни измами се създават портали като Oikia.com, които са специално проектирани да събират автентични обяви на физически лица и агенции в улеснение на търсещите покупка на имот в София.

2. Проучете предварително пазара на имоти в столицата

Ако е необходимо – консултирайте се с опитен брокер, който може да ви ориентира как варират цените към момента. За целта е необходимо да сте напълно наясно с изискванията ви за апартамента – вид строителство, район, комуникативност, квадратура, етаж, завършеност и прочие. Когато имате такава стабилна база, сами ще можете да прецените кои са наистина добрите оферти и кои предложения са изкуствено завишени.

3. Дефинирайте бюджета спрямо изискванията и възможностите си

Когато определяте границите на сумата, която сте готови да заплатите за покупката на имота, е необходимо да се съобразите основно с два фактора.

На първо място – бюджетът трябва да е в рамките на финансовите ви възможности. Не се изкушавайте в планирането да включвате евентуални несигурни увеличения на доходите ви, а преценете какъв би могъл да е бюджетът спрямо активите, които генерирате в настоящия период. Преценете каква сума бихте могли да отделяте спрямо доходите и разходите, които имате в момента.

След това сравнете възможностите с изискванията, т. е. дали сумата би била достатъчна за закупуването на жилището с характеристиките, които предпочитате. Съветваме ви ако правите компромиси да са именно в тази графа, а не в предната.

Не забравяйте да включите в бюджета и средствата за обзавеждане и ремонт. Планирайте буфер от около 10% по отношение на тези разходи.

4. Поинтересувайте се за конкретни схеми на кредитиране

При настоящите пазарни цени, средностатистическият купувач не може да си позволи да купи недвижим имот само със собствени средства. Кредитирането е практически неминуемо. Ето защо трябва да бъдете подготвени за това.

Проучете кредитния пазар и изберете банка с най-добри условия. Консултирайте се на място с кредитните специалисти и се поинтересувайте за конкретни оферти. Това ще ви помогне да направите по-добра сметка за бюджета си. Имайте предвид, че обикновено банките не предоставят цялата сума за покупка на имота, съответно ще е необходимо и т. нар. „лично участие“.

5. При покупка на имот в София на зелено търсете надеждни инвеститори

Сигурно вече сте виждали пустеещи, почти завършени строежи и то не само в столицата и около нея? Причината най-често се корени в проблеми с инвеститора или строителната фирма.

Винаги, когато купувате недвижим имот на зелено, проучвайте обстойно фирмата, с която договаряте. Проучете историята им и се осведомете за завършените им проекти. Не се доверявайте на сляпо, а се постарайте да разберете колкото се може повече за инвеститора и строителната фирма, за да избегнете максимално вероятността от подобен неприятен развой,

6. Огледайте добре мястото, на което се/ще се намира имотът

Особено когато става въпрос за покупка на имот в София за жилищни нужди, е важно да се запознаете не само с конкретната локация, но и с цялостния район. Тъй като се очаква там да прекарате дълги години, удобството, приветливостта и уюта на квартала трябва да бъдат достатъчно привлекателни, за да не се чувствате затворени в него.

Когато пък търсите имот за инвестиция, е важно да изберете по-комуникативен район, особено ако искате да предлагате апартамент под наем.

Не забравяйте да проучите възможностите за паркиране, намира ли се районът в платена зона, каква е инфраструктурата, има ли в близост спирки и станции от обществената градска транспортна мрежа, градини, училища, паркове и други подобни.

7. В процеса на търсене на имот в София не давайте вид на спешност

Грешката, която може да направите тук, е да кажете, че търсите спешно имот и сте притиснати от времето. Това ще даде възможност на отсрещната страна да се възползва от положението ви и да даде неизгодни условия, които сте притиснати да приемете.

Дайте си време в търсенето – така не само ще сте по-спокойни в процеса, но и ще елиминирате възможността от злоупотреба в тази насока. Кажете на брокера, че сте започнали да се интересувате от покупка, но му дайте да разбере, че имате къде да живеете и не е спешно веднага да откриете мечтания имот.

Търсите недвижим имот за покупка в София? Регистрирайте се за бюлетина на Oikia.com и ще получавате известия с най-новите обяви в нашия портал, според зададени от вас критерии, за да откриете по-бързо и лесно своето ново жилище.