Домът е едно от най-ценните финансови имущества, които човек може да притежава. Точно поради тази причина трябва да бъдем отговорни и да го защитим със застраховка. Чрез нея се грижим както за инвестицията, така и за собствената си финансова стабилност. 

Защо е важно да застраховаме домовете си? 

1.Сигурност и спокойствие 

На първо място, разбира се, стои сигурността и спокойствието, които си купуваме заедно със застраховката на дома. Тя гарантира, че при настъпване на рисково събитие можем да разчитаме на обезщетението от застрахователя, за да се възстановят щетите и да се върнем към нормалния живот. Това предоставя допълнително спокойствие и увереност, че сме в състояние да се грижим за своето пространство, личните си потребности и за хората, които обичаме.

2.Защита от природни бедствия и аварии

Нито една човешка сила не е способна да се бори срещу природата. Домовете ни са подложени на различни непредвидени опасности като наводнения, земетресения, пожари, бурни ветрове. При подобни обстоятелства ключова роля играе застраховката, която покрива разходите за ремонт или възстановява имуществото, запазвайки стойността на дома. 

3.Предпазване от кражби и взлом

Всички пазим ценни вещи и скъпи лични принадлежности в жилищата си. В случай на кражба, застраховката може да покрие щетите, позволявайки да възстановим част от изгубените стойности и да се върнем към домашния комфорт и уединение. 

4.Отговорност пред трети лица

Ако някой пострада на ваша територия и възникне нужда от лекарска помощ или съдебно разглеждане, застраховката предпазва от финансови загуби. Тя ще покрие разходите за лечение или обезщетение, ако сте отговорни за нараняването на други лица или повреди на техните имущества.

5.Застраховка на ипотечни кредити

Много хора финансират покупката на своя дом чрез ипотечен кредит. Застраховката може да бъде изискване от банката като част от условията за кредита. Така се предоставя сигурност както на заемополучателя, така и на кредитора. Пример: При тежък нещастен случай на заемополучателя, застраховката покрива оставащата част от ипотечния кредит, което предпазва семейството и наследниците от финансови трудности.

6.Държавата НЕ поема отговорност към личните собствености

На последно място, но не и по важност, държавата не поема отговорност за личните собствености. Обикновено държавата се ангажира само в случай на сериозно бедствие и приоритет е възстановяването на инфраструктурата и публичната собственост.

Застраховането на дома е не само разход, а инвестиция за финансова сигурност. Погрижете се за личното си удобство и спокойствие, както и на вашите близки. 

Автор: Антония Богданова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *