Покупката на недвижим имот е едно от най-важните решения в живота на човек, което тясно го обвързва с неговото бъдещо развитие. Този процес обаче често е окупиран с невярна информация и митове, които не са подкрепени от реални факти и объркват потенциалните купувачи.

Прочетете повече по темата за правилния избор на недвижим имот тук: bit.ly/3PxJl6Z

Мит #1: Трябва да имам 20% или повече като начална вноска, за да си позволя жилище. 

Хората пренебрегват възможността за покупка на жилище, защото не могат да съберат необходимата сума. Разбира се, че закупуването на недвижим имот е начинание, съпътствано от не малко разходи, но всъщност, цялата истина се крепи върху други фактори, които се явяват помощни инструменти за купувача. Големите начални вноски предоставят по-добри условия за ипотечни кредити, но в много случаи може да закупите имот и с по-малък внос, ако разполагате с добра кредитна история и други влияния, които банката счита за важни.

Мит #2: Няма да мога да си позволя да плащам ипотека.

Този мит е свързан с притесненията, че плащането на месечна ипотечна вноска ще бъде финансово претоварваща. Важно е да сме реалисти и да се изготви детайлен личен или семеен бюджет преди купуването на имот. Ипотеките се предлагат с различни срокове и лихвени проценти, така че да отговарят на отделните финансови възможности. Също така, не забравяйте възможността за увеличение на бъдещия доход. 

Мит #3: Имотите винаги си повишават стойността.

Цените на недвижимите имоти могат да се покачват и намаляват в зависимост от икономическите условия и местоположението на имота. Пример за това: Ако жилището се намира в близост до метростанция, то повишава стойността си при последваща продажба. 

Покупката на имот трябва да се възприема като дългосрочна инвестиция, а не гаранция за бърза печалба.

Мит #4: Не се нуждая от агент за недвижими имоти.

Някои хора считат, че могат да се справят сами в търсенето и закупуването на жилище, без да ползват услугите на агент за недвижими имоти. Агентите разполагат с ценни знания и професионален опит, които спестяват време, пари и улесняват цялостния процес. Те могат да ви насочат към подходящите имоти, да предоставят информация за местните пазарни тенденции и да ви помогнат за преговорите и финализирането на сделката.

Мит #5: Ипотечните кредити са сложни и недостижими.

Сложността на ипотечните кредити е изкривена от обществото и се приема за недостижима поредица от действия. Всъщност, процесът на получаване на ипотека може да бъде сравнително лесен, особено ако сте добре информирани и работите със специалист. Има много видове ипотечни кредити с различни условия, които се адаптират към вашите нужди и възможности.

С правилната информация и подход можете да се справите успешно със закупуването на ново жилище и вместо изморителен и натоварващ процес, да го превърнете в сбъдната мечта. Консултирайте се с професионалисти по темата, не се подчинявайте на слухове и дезионформация, за да направите най-доброто решение за вас и вашия бъдещ дом. 

Автор: Антония Богданова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *