Квартал Люлин, там където панелните блокове се пресичат от 11 микрорайона и създават общото население от 124 691 души. С жилищния си комплекс и развитата инфраструктура, Люлин непрестанно привлича вниманието на потенциалните инвеститори в недвижими имоти. Разположен е в северозападната част на град София и е най-населеният административен район в Столичната община. Негови съседни райони включват Филиповци, Република, Друмо, Смърдана, Западен парк и Модерно предградие. 

Жилищният комплекс се отличава със своя номерационен систем, улесняващ ориентацията и идентификацията на блоковете – номерата на блоковете отразяват микрорайона, в който се намират. Строителството е предимно едропанелно, със сгради, изградени от началото на 70-те до средата на 90-те години на миналия век. Въпреки това, през последните години се наблюдава ново строителство, особено в микрорайоните, през които минава столичното метро.

Историческият път на Люлин започва през 60-те години на миналия век, когато проектът за района е възложен на ИПП “Софпроект”. Това довежда до създаването на най-големия жилищен комплекс в България, кръстен на планината Люлин, част от административния район „Люлин“. Проектът включва две взаимно перпендикулярни главни пътни артерии, многоетажни паркинги, училища, детски градини и спортни съоръжения.

Кои са позитивните страни на Люлин? 

Позитивните страни на Люлин като инвестиция са многобройни. Районът предлага разнообразни възможности за жилищно настаняване, с отлична инфраструктура и близост до главни пътни магистрали и обществени услуги. 

Жилищният комплекс има добре устроени транспортни удобства, като тролейбусни, трамвайни и автобусни линии. Освен това на територията на комплекса са разположени три метростанции, което предоставя допълнителни възможности за бързо и удобно придвижване.

Кварталът е създаден по такъв начин, че местните жители имат достъп до всичко необходимо, дори на пешеходно разстояние. Прилича на малък град, поставен в столицата. С огромния си обхват той е център на различни активности и забавления – тук е разположен един от най-големите кооперативни пазари в столицата, множество заведения за бързо хранене, супермаркети и магазини. Допълнително, различни културни и забавни обекти като казина, билярден център и MEGA мол разгръщат разнообразието от забавления в квартала.

Инфраструктурата в района включва и образователни институции, като обединени детски заведения, градини и комплекс за детско хранене, което го прави привлекателен за семейства с деца. Освен това, наличието на множество здравни услуги, включително болница и лекари-специалисти, осигурява спокойствие при грижите за здравето.

Кои са негативите? 

Поради големия брой жители, Люлин е предразположен към пренаселеност и евентуални неудобства с маргинализирани общности. Според статистика от 2011 г. на територията на квартала живеят приблизително 101 258 българи, 550 турци, 3 789 граждани от ромски произход и 759 души от други етнически групи.

Люлин не разполага с модерна и зелена градска визия, а по-скоро придобива индустриален вид, което може да отклони потенциалните инвеститори.

Интензивното трафиково движение и промишлените зони водят до проблеми с шума и замърсения въздух, намалявайки качеството на живот в района.

Въпреки тези недостатъци, Люлин компенсира с отлично устроен градски транспорт, позволяващ достъп до всяка точка на града, наличието на главни и свързващи булеварди, както и по-ниски имотни цени.

Автор: Антония Богданова 

Credits: varyadavydova.com, chistdom.bg

Oще статии по темата: Oikia.com/news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *