За да закупите имот в Гърция или която и да е друга държава ви е необходимо да имате правно основание за регистрация на сделки с недвижими имоти.
Оформянето и регистрацията на прехвърлянето на собственост върху недвижим имот в Гърция са контролируеми  публични процеси, които се подчиняват както на гръцкото, така и на законодателството на Европейския съюз, на който Гърция е пълноправен член от януари 1981.
При покупка на имот в Гърциякойто е разположен на територията на гръцката държава и неговата регистрация, лицето, което не е гражданин на страната, трябва да направи следните няколко неща:

1. Купувачът трябва да издаде генерално пълномощно на адвоката при гръцки нотариус със задължително присъствие на акредитиран преводач. Въз основата на нотариално завереното пълномощно на упълномощения адвокат се дават всички инструкции и правомощия, които са необходими за сключване на основния договор за покупко-продажба на недвижими имоти. По този начин купувачът се облекчава от продължителните задължителни при покупка на имот в Гърция бюрократични процедури.

2. Упълномощеният адвокат действа от името на клиента и представлява неговите интереси. Задължение на адвоката е да създаде данъчен номер в компетентните служби на гръцката данъчна служба и да отвори банкова сметка на купувача в Държавната банка.

3. Упълномощеният адвокат задължително провежда подробна правна проверка (за наличие на тежести, залози, договори, отнасящи се към имота и т.н.) на документите в Държавния регистър на недвижимите имоти на желания от купувача имот. Заключения на проверката, подписани и заверени от същия адвокат, се предават на купувача.

4. В данъчния отдел на инспекцията от упълномощения адвокат се подава декларация за данъка върху прехвърлянето на недвижимия имот. В момента процентът на таксата за прехвърляне на имоти е определен на 3,09% (вместо 10%, както е било преди 01.01.2014 година). На обекти от строителна фирма с разрешение за строеж, издадено след 01.01.2006 г., таксата за прехвърляне на имот е 24%.  На обекти, закупени от частни собственици, данъкът независимо от датата на построяване е 3,09%. 

Плащането на данък върху прехвърлянето в размер на 24% се преустановява до 31.12.2022 г.(чл. 6 от Кодекс за ДДС, № 2859/2000)

5. И двете страни подписват основния договор за покупко-продажба в присъствието на нотариус и преводач. След това имотът се регистрира от адвокат в регистъра на недвижими имоти. Този етап е неразделна, задължителна и последна част от регистрацията на договор за покупко-продажба на недвижим имот.

6. След подписването на основния договор на купувача се дава пълен пакет от горепосочените документи, заверени и преведени на български. Към тях са включени и разрешително за строеж, eнергийно сертифициране, проект на имота и топографски планове.

Източник: grekodom.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *