Овча Купел е един от старите квартали в София и е сред тихите и предпочитани места за живеене. Той се намира в западната част на столицата и съчетава традиционния ритъм с модерната инфраструктура. В съседство на него се намират кварталите Славия, Бъкстон, Карпузица и Горна баня. Какво прави Овча Купел привлекателен за инвестиция в недвижим имот? 

Facebook

Името на квартала е тясно свързано с истории от миналото. Местността е била ливадна и е имало термална вода, която често преливала над земната повърхност. Група овчари водели стадата си там, знаели, че овцете с охота газят из мочурливите ливади. След земетресение през 1858 г. бликнала топла вода, а овцете не я отбягвали, а напротив – наслаждавали ѝ се. Оттам произлиза и името на района, буквално „овча къпалня“.

По-късно водата е каптирана и е построена баня, която функционира до началото на 80-те години. В близост до нея е построена и болница за рехабилитация, разполагаща с малък плаж, отварян през летните месеци. Кварталът е имал статут на курортна местност и започва да развива своята урбанизация. 

Позитивни страни на квартала 

Овча Купел предлага гледка към Витоша планина, която се превръща във все по-рядка тенденция сред софийските квартали. Тази предимствена локация предоставя комфорт и красив пейзаж, желан от много купувачи. Кварталът също така се отличава с бърз и удобен достъп до центъра и други ключови точки на града, благодарение на развитата си транспортна инфраструктура.

На територията му преминават трамваи 5 и 11, автобуси 59, 60, 73, 102 и 111, както и линия М3 на метрото

След построяването на Нов български университет, районът започва да привлича не само семейства, но и студенти, създавайки чувство на общност и динамична градска обстановка. Преобладаващата архитектурна форма на жилищните сгради е характеризирана с ново строителство, съвременни материали и екологична устойчивост.

capital.bg

Един от водещите фактори е цената на недвижимите имоти – по-ниска в сравнение със стандартните за града

Кои са негативите? 

Кварталът е в процес на развитие, но са възможни ограничения и промени в устройството му, което може да се окаже предизвикателство в бъдеще за потенциалните купувачи.

Въпреки предлаганите удобства като търговски и медицински обекти, липсата на бързо достъпни магазини, заведения, културни институции и прочие ограничава възможностите пред потенциалните купувачи или наематели. Докато в повечето големи квартали на София всички необходими удобства са достъпни на всяка крачка, тук това е по-ограничено и се разчита основно на удобствата, които предлагат съседните квартали.

Още подобни статии може да разгледате : Oikia.com/news

Credit for featured image: https://www.facebook.com/groups/116779248364128/

Автор: Антония Богданова 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *