Инвестиране в недвижими имоти в България: Предимства и рискове
Инвестиране в недвижими имоти в България: Предимства и рискове

Недвижимите имоти от край време са оценени като един доходоносен инвестиционен път, който е привлекателен както за опитните инвеститори, управляващи други инвестиционни инструменти, така и от новаците в тази сфера на предприемчивост.

В днешната статия ще разгледаме няколко основни предимства на инвестицията в недвижим имот в България и ще обърнем внимание на потенциалните рискове, за да може сами да претеглите дали подходът е адекватен за вашите нужди и цели.

Предимства от инвестирането в недвижим имот в България

Нека обобщим накратко трите основни предимства от инвестицията на недвижим имот в страната:

  • Увеличаване стойността на недвижимия имот

Едно съществено предимство на инвестицията е, че движението в цените на имотите е прогнозируемо в дългосрочен план. Стабилната тенденция за плавно, но сигурно повишаване е в полза на инвеститорите, чиято инвестиция увеличава своята стойност, без те да влагат допълнителни средства в това. Ако преди 15 г. сте инвестирали в закупуването на апартамент в центъра на София, най-вероятно днес стойността на инвестицията ви е надхвърлена със 100%.

Чрез закупуването на имот на стратегическо място, инвеститорите могат да се възползват от дългосрочното поскъпване и така да генерират значителна печалба при продажба.

  • Акумулиране на текущ паричен поток

Когато става въпрос за дългосрочна инвестиция, недвижимият имот предоставя не само перспектива за реализиране на печалба поради увеличаване себестойността на капитала, но и възможност за реализация на текущи доходи. Такъв надежден поток от приходи получавате чрез отдаването на имота под наем. Ако той е добре поддържан и управляван, тези приходи дори ще могат да ви помогнат да покриете разходи по ипотека, данъци и поддръжка.

  • Диверсификация на инвестиционния портфейл

Като основен елемент от четирите основни класове активи, закупеният недвижим имот осигурява необходимата диверсификация за понижаване на общия инвестиционен риск. В сравнение с традиционните класове инвестиции като акции и облигации, недвижимите имоти имат ниска корелация с фондовия пазар. Затова една такава инвестиция носи ниво на стабилност и действа като защита срещу колебанията в паричния пазар.

Рискове при инвестиция в недвижим имот

Ето и кои основни потенциални рискове трябва да имате предвид:

  • Високи начални разходи

Входният разход при инвестицията в недвижим имот е значително висок и обикновено изисква предварителна продължителна подготовка за акумулиране на необходимия актив. Покупката е обвързана с големи първоначални плащания и впоследствие с разходи за поддръжка.

  • Ниска ликвидност

Ниската ликвидност на инвестицията се определя от невъзможността за бързото конвертиране на имота в печалба. Необходимо е да измине време, за да може инвестицията да се възвърне и да се отплати над стойността, която вече е била заплатена. Трябва да бъдете готови да задържите капитала си за по-продължителен период.

  • Нужда от поддръжка

Особено ако инвестирате в имот, който не е предназначен за постоянно ползване (например вила на морето), поддръжката е допълнителен елемент, за който трябва да отделите време и средства.