В югозападната част на София се разполага квартал Красно село, пресечен от три основни булеварда – бул. “Цар Борис III”, бул. “Тотлебен” и “Македония”. Той е смесица от история, съвременност и култура, като предлага бърз достъп до централните части на града и го превръща в предпочитан жилищен район за мнозина. Красно село си граничи с кварталите Лагера, Хиподрума, Красна поляна и Овча Купел.

Историята на Красно село се проследява още от първите дни на заселването му. Спомен за това е Димитър Н. Гергов, син на герой от Априлското въстание, който през края на XIX век заселва тези места. С малък стопански комплекс той започва да оформя територията, която постепенно придобива идентичност и днес тя се е развила до модернизирана градска инфраструктура, подходяща за инвестиция както на семейства, така и на самостоятелни млади хора. 

Растежът му се дължи на географската значимост в западния транспортен коридор към Перник. Характерен е с по-старо, монолитно строителство след 1970 г. и ЕПК строителство след 1980 г.

Кои са позитивните страни на Красно село, привличащи жителите? 

Животът в тази част на София е съчетание от спокойствие и динамика. Спокойствие заради живописната природа на Боянската река, протичаща през квартала, възможността за отдих и дългите разходки. Динамика заради близостта до централните софийски части и достъпа до културни и развлекателни събития. 

Основното предимство на квартала е неговата много добре устроена транспортна инфраструктура, която позволява на жителите му да стигат бързо, лесно и удобно до всяка точка на града. Населението разполага с масов градски транспорт по трамвайни линии № 4 и 5, метролиния М3, автобуси 63, 73, 83, 102, 204, 260 и тролейбуси 2 и 9. 

На територията на квартала се разполагат множество заведения, ресторанти, аптеки, хранителни вериги, сладкарници и магазини от всякакво естество

Кои са негативните страни на Красно село? 

Въпреки всички предимства, Красно село се сблъсква с някои предизвикателства като шумът от градския трафик и високите имотни цени. Районът е в близост до големи транспортни артерии и индустриални зони, които довеждат до силна динамика и замърсяване на въздуха. 

Друг ключов елемент за квартала е големият брой жители. По последни данни от Столична община, населението на район Красно село, включващ ж.к. Хиподрума, Белите брези, Лагера, Славия, Бъкстон, Красно село, Красна поляна и живеещите извън жилищните комплекси, е общо 87 002 души. За почитателите на по-спокойните и тихи места, това може да се окаже сериозна пречка. 

Цените в Красно село варират между 100 000 евро и 250 000 евро, в зависимост от типа жилище. 

С богата гама от възможности и достъп до всички удобства, Красно село остава един от най-предпочитаните жилищни райони в София, а решението за инвестиция тук зависи от индивидуалните нужди на потенциалния инвеститор. 

Още подобни статии може да пазгледате : oikia.com/news

Автор: Антония Богданова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *