Празничният сезон отмина, оставяйки след себе си еуфория и мотивация за новото начало. Обикновено последният месец от годината стимулира хората да преразгледат нови възможности и да размишляват върху промените в живота си. Този ефект се отразява и в търсенето на недвижими имоти. Една от най-често срещаните новогодишни цели е купуването на жилище или преместването в нов дом. Каква е ситуацията на пазара обаче? 

Според данни от Националния статистически институт, покупко-продажбите на недвижими имоти в България се понижават вече пет поредни тримесечия, достигайки най-ниското си ниво от 2010 г. насам. Същевременно, строителството на нови жилища също намалява, като индексите на националната статистика показват забавяне в ръста на цените.

Българският ръст от 10.7% за второто тримесечие е вторият най-висок в Европейския съюз, но статистиката отразява тревогите на българското общество. Председателят на УС на Българската асоциация на личните финансови консултанти, Стойне Василев, предупреждава за възможна рецесия на пазара за недвижими имоти, което икономически се случва при спад на брутния вътрешен продукт.

Въпреки тези предизвикателства, експертите в областта на икономиката виждат пазар, който се връща към стабилни темпове на растеж. Според тях, в сектора на недвижимите имоти се поддържа добър баланс, а ситуацията не е толкова критична, колкото се изобразява. 

От агенциите за недвижими имоти подчертават, че през последните няколко месеца от 2023 г. в София, Пловдив, Варна и Бургас има повече сделки в сравнение с 2019 г. Постоянното ново строителство също играе доминираща роля в големите градове, но не променя основната картинка, която се крепи върху два клюви фактора, определящи предизвикателствата на пазара на недвижими имоти – високите цени на имотите в противовес със засилената инфлация. 

Бъдещите прогнози се базират на очакванията за плаващите лихви, които биха могли да ограничат достъпа до ипотечни кредити и да увеличат тежестта върху пазара. Покупката на жилище е решение, влияещо на живота за дълги години и затова трябва да бъде добре обмислено. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *