Жените архитекти се издигат с бърза скорост към върха на славата и успеха, въпреки, че архитектурният свят е считан за властващ от мъже. Жените архитекти изграждат невероятни проекти и постижения, които не само променят градската среда, но и вдъхновяват развитието на сектора. 

В тази статия се представят 5-те от най-добрите жени архитекти и техни проекти, които смело изграждат бъдещето на архитектурата и я водят напред.

1.Джийн Ганг. Тя е швейцарско-френска архитектка, известна със своите иновативни и устойчиви проекти. Джийн Ганг е основател на “Studio Gang”, което се занимава с архитектурни изследвания и съчетава биологични и инженерни подходи към проектирането на сгради, които взаимодействат с околната среда и хората. 

Примерът, който илюстрира най-добре работата ѝ, е нейната концепция за полицейска станция, която цели да усъвършенства взаимодействието между гражданите и правоприлагащите органи чрез интегриране на полицейски участъци с обществени центрове за отдих. Също така един от изключителните й проекти е “Aqua Tower” в Чикаго. 
2. Заха Хадид. Истинска легенда в света на архитектурата. Заха Хадид е първата жена, която печели престижната награда “Прицкер”, а нейните проекти илюстрират някои от най-иконичните сгради в света.

Част от работата ѝ включва величествени сгради като Операта в Гуанджоу,  Лондонския център по водни спортове и Културния център „Хейдар Алиев“. Наричана е още “Кралицата на кривата”, което отговаря на нейния уникален почерк, включващ вълнуващи форми и спиращи дъха извивки. 

3. Казуйо Седжима. Японската архитектка Кадзуйо Седжима е известна с минималистичния си и функционален подход. Тя създава сгради, които се вписват хармонично в околната среда и отразяват потребностите на обитателите си. Пример за това е проектът „SANAA“, който е изграден от естествени материали и е в унисон с природата. 

Седжима е носител на множество награди и е доказала, че смелостта и простотата могат да бъдат съчетани в перфектно съгласие. 

4. Аманда Левет. Канадска архитектка и основател на студио “Левет Бърк”. Аманда Левет се издига като име в архитектурния бизнес със своята ангажираност към устойчивите и обществени ценности. Проектите й са вдъхновени от локалната култура и околна среда.

Някои от най-впечатляващите й проекти включват съвременната част от изложбения квартал “V&A’s Exhibition Road Quarter” в Лондон и създаването на футуристичния Музей на изкуствата, архитектурата и технологиите в Лисабон.

5. Фаршид Мусави. Тя е основател на студио “Фаршид Мусави Архитекти”, всеизвестно със своите градски интервенции и сгради, съчетаващи история и съвременност.

Най-мащабният ѝ проект, с който се гордее иранската архитектка Фаршид Мусави, е международният круизен терминал в Йокохама, който надхвърля дори нейните собствени очаквания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *