Влошаването на климатичните промени в глобален мащаб и нарастващата осведоменост за ползите от опазването на околната среда са едни от основните причини екологично осъзнатите сгради да станат неотменна част от архитектурния пейзаж на бъдещето. През 2023 г., иновативните и модерни проекти представляват пътя към устойчивото бъдеще, което включва ефективна употреба на енергия, използване на възобновяеми източници и прилагане на новаторски техники за съчетаване на функционалност и естетика. От пасивното проектиране и използването на възобновяеми енергийни източници до зелените стени и покриви, тези сгради се превръщат в символ на съвременната архитектурна визия, която споделя отговорността за опазване на нашата планета.

Милано, Италия, 29.06.2020 г.: Вертикална гора (Bosco Verticale) иновативен зелен небостъргач, представляващ ангажираност към устойчива икономика, проектиран от Boeri Studio.

Прочетете повече информация за предимствата и спецификите на екологично осъзнатите сгради тук: https://www.oikia.com/news/%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8/?utm_source=homepage

В тази статия ще си говорим по-обширно за някои от ключовите техники, които се използват при изграждането на екологично осъзнати сгради и ги отличават от традиционните. 

Започваме с пасивно сградно проектиране. Това е техника, която се използва за постигане на висока енергийна ефективност чрез оптимално използване на естествена осветеност, вентилация и топлоизолация. Факторите, върху които се основава пасивното проектиране са ориентация на сградата, разположение на прозорците и изолационните материали. Това допринася по-малкото количество консумирана енергия за отопление, охлаждане и осветление.

Абстрактен фрагмент от фасада на модерна офис сграда, лъскави прозорци в стоманена конструкция и ретро стилизиран цветен ефект на тонален филтър.

Екологично осъзнатите сгради се отличават с интегриране на възобновяеми енергийни системи. Това може да включва слънчеви панели за генериране на електричество, термални колектори за отопление на вода, вятърни турбини или геотермални системи. Използването им намалява зависимостта от нефтопродукти и въглероден отпечатък на сградата.

Китай Wuxi, комбинацията от градско строителство и слънчеви панели.

Интересна техника при изграждането на екологично осъзнатите сгради са системите за събиране и преработка на дъждовна вода. Те приемат и съхраняват дъждовната вода, която впоследствие се използва за напояване на градини, тоалетни, пране на дрехи и други необходими дейности. Това намалява консумацията на питейна вода и облекчава натиска върху водните ресурси.

Последната отличителна характеристика и иновативна техника на екологично осъзнатите сгради е наличието на зелени стени и покриви. Зелените елементи създават привлекателен и креативен дизайнерски външен вид на сградите, но освен това, имат и положително отношение към екологичните ефекти. Зелените стени и покриви подобряват качеството на въздуха, намаляват топлинното излъчване и пестят енергия за охлаждане през летния сезон. 

Алмере, Холандия, май 2022 г. Академията Aeres с вертикална градина на изложението Floriade Expo 2022 в Алмере.

Използването на тези техники в даден проект не само води до постигане на устойчивост и енергийна ефективност на качеството, но и създава уникални и иновативни архитектурни решения. Екологично осъзнатите сгради съчетават функционалност, естетика и отговорност към околната среда, като откриват нови начини за съживяване на нашите градове и общности.

Бъдете отговорни към заобикалящия ни свят и живота, който водите.

Автор: Антония Богданова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *