Интериорният дизайн продължава да се развива с бързи темпове и да предлага иновативни и вълнуващи решения на потребителите. Тенденциите в цветовете на архитектурата и интериорния дизайн през 2023 г. обещават смелост, топлина и естетическа хармония, преобразявайки обикновени пространства във вълнуващи и красиви проекти. 

В тази статия ще разгледаме някои от ключовите цветови палитри и графични модели и текстури, които диктуват модерната и креативна визия през тази година. 

1.Живи и наситени цветове. Нежните пастелни тонове остават на заден план, а водещи позиции заемат живите и пигментни цветове. От смели оранжеви и сини нюанси до наситено зелени и тюркоазени, тези цветове създават вълнуващо визуално преживяване и допринасят за изразителната и контрастна атмосфера в интериора на жилищни сгради, офиси, заведения и други. 

Цветни спираловидни стълби в с. Бугис, Сингапур.
Ярко рисувани фонови тапети за фасади на сгради.

2. Земни цветове. През 2023 г., вдъхновени от опазването на околната среда, земните нюанси, наподобяващи природни усещания, са изключително популярни. Топлите и уютни зеленисти, морски, каменисти и почвени тонове придават усещане за спокойствие, чистота и хармония във всяко пространство. 

Стилен интериорен дизайн.

3. Експериментиране с контрасти. Смелите комбинации между наситени цветове и нюанси от противоположния край на спектъра дават възможност за творчески и оригинален интериорен дизайн, който се предпочита от авантюристични хора, желаещи да се открояват във всеки един момент, дори в дома или на работното си място. 

4. Графични модели и текстури. Абстрактните геометрични форми и живописните ботанически принтове са основните модели и текстури, които наблюдаваме тази година. Те придават уникалност и завършеност на дизайнерския характер и динамичен външен вид.

3D илюстрация – интериор на дневна.
Абстрактна илюстрация на модерна архитектура с триъгълни фигури върху фасада.

5. Дигитални елементи. И на последно място, но не и по-важност са дигиталните елементи. В ерата на технологичния напредък, дигитализацията намира своето място и в интериорния дизайн. LED осветлението, цифровите принтове и интерактивните детайли са част от модерните интериорни решения, които придават съвременен и модерен почерк на всяка сграда. 

Цветна луксозна баня.

Интериорният дизайн е поле от безкрайни креативни възможности, което в сегашно време вплита в себе си смелост, креативност, интерактивност, устойчивост и динамичност в изработката на всеки един проект.

Позволете си да се вдъхновите от тенденциите на 2023 г. и обновете своя дом или работно място със стил и естетика, които отразяват личния вкус и индивидуалност.

Автор: Антония Богданова 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *