През вековете архитектурата е свидетел на множество смели идеи, иновации и безкрайно поле за изразяване на креативност, които оставят следа върху световната култура. От древните цивилизации до днешните модерни времена, архитектите неспирно предизвикват традициите и границите на дизайна, но има сгради, които изпъкват с нестандартните си форми и изненадващи концепции.

Нека се запознаем с едни от най-необичайните и уникални архитектурни творения в света, които са смело вдъхновение за бъдещи проекти. 

1.Casa Terracota, Колумбия. Известна още като “Кърмел”, Casa Terracota е сред най-уникалните сгради в света, разположена в село Вила де Лейва, Колумбия. Тя е дело на колумбийския скулптор Октавио Мендес и е изцяло изградена от глина и теракота. Вдъхновен от средневековната архитектура и натуралистичните форми, Мендес изгражда къщата си като голямо изкуство, което се слива с околната природа.

Casa Terracota, Колумбия

2. Basket Building, САЩ. Архитектурното чудо се намира в град Нюарк, щата Охайо, САЩ и е наричана също “Big Basket”. Сградата наподобява огромна кошница за плодове и е създадена като офис сграда за Longaberger Company, която произвежда ръчно изработени кошници. Строежът е отнел три години и е впечатляващ пример за това как архитектурата може да бъде повлияна от обикновени ежедневни предмети.

НЮАРК, Охайо – Най-голямата кошница за пикник в света някога е била централата на компанията Longaberger. Висока е 7 етажа и е два пъти по-дълга от футболно игрище.

3. Музей на бъдещето, Дубай. Сградата е проектирана от знаменития архитект Заха Хадид и е част от плановете на Дубай да стане глобален център на иновациите. С впечатляващи извивки и геометрични форми, Музеят на бъдещето изглежда като космически кораб, приземил се на земята. Интериорът е подреден с нестандартни изложби и технологични преживявания, които правят посещението незабравимо.

Dubai, UAE – Сграда във формата на яйце, Музей на бъдещето на Sheikh Zayed Road

4. Парк Гюел, Испания. Парк Гюел е сред най-известните архитектурни постижения на Антони Гауди и е разположен в Барселона, Испания. Градинският комплекс е изграден от природни форми и цветове с буен и магически стил, привличащ посетителите със своите необикновени скулптури, виадукти, мозайки и площадки.

Park Guell в Барселона, Испания.

5. Танцуващата сграда, Чехия. Сградата се издига край Влтава река в Прага. Проектът е дело на архитектите Франк Гери и Владо Милунич и се изпълнява през 1996 г. Нестандартният дизайн и постройка представляват две сгради, които изглеждат като двойка танцуващи партньори. Фасадата на сградата е облицована със стъкло и метални панели, които създават усещане за движение и динамика.

Модерна сграда, известна още като Танцуващата къща, проектирана от Владо Милунич и Франк О. Гери, намираща се на Rasinovo Nabrezi. Снимка от 13 септември 2012 г. в Прага.

Автор: Антония Богданова 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *