Денят на иновациите се отбелязва на 16 февруари, за да се подчертае важната роля, с  която те допринасят в ежедневието ни. Всеки път, когато човек излезе с нова идея, нов продукт или нова услуга, която напредва в съвременните технологии и намира нови начини за правене на нещата, той е бил част от иновациите. Независимо дали това се случва у дома, на местно, корпоративно или международно ниво, Денят на иновациите празнува такива постижения!

Недвижимите имоти са все по-развиваща се индустрия, която винаги трябва да се адаптира към новите технологии, навлизащи на пазара. Такъв е случаят например при изграждане, продажба или отдаване на къща под наем. Хората винаги ще търсят най-новите технологии, когато са решили да открият мечтания дом. Този, в който те ще се чувстват не само най- удобно, но и най- безопасно. За да отговори на нарастващите очаквания на клиентите, индустрията на недвижимите имоти трябва да се адаптира и да използва наличните нови технологии. Днес ви представяме шест иновации, които ще променят индустрията на недвижимите имоти през 2024 година.

1. Изкуствен интелект (AI)

Изкуственият интелект е развитието на компютърни системи, които са в състояние да изпълняват задачи, които обикновено изискват човешки интелект. Благодарение на тази иновация експертите по недвижими имоти могат да получат достъп до цялата информация за домовете много бързо. Тогава събраните данни правят прогнозирането на стойностите на дома по-лесно. Така че AI може да помогне на хората да работят по-добре и по-бързо, тъй като може да се учи, да взема решения и да решава проблеми самостоятелно.

2. Метавселена

Метавселената идва от гръцката дума “meta”, което означава “след” или “отвъд” и английската дума “вселена”. Така че, метавселената би била нещо, което излиза извън нашата вселена и това е така! Метавселената е виртуален свят, в който можете да взаимодействате благодарение на виртуален аватар, както и да купувате имоти и земя. Така че, тъй като е виртуално място, то ви дава възможност за безкрайно развитие на имотите, които купувате. Тази метавселена работи по същия модел като нашия свят. Например, за да купим нещо, трябва да използваме пари, за да придобием земи в метавселената, трябва да използваме криптовалута (виртуална валута) като Ethereum (ETH), SAND и MANA.  Използването на метавселената за закупуване на нови имоти е начин за монетизиране на стоки и услуги, както и за реализиране на печалба.

3. Desktop appraisal

Desktop appraisal е AI за настолна оценка, известна още като оценка без проверка на място.  Това решение е интересно за използване, когато домът, който трябва да се оцени е в средно състояние и не е сложен за стойност. Всъщност оценителят няма да стъпи вътре в имота и ще го разгледа само чрез вторични източници на данни. Например публични регистри, MLS, предварителни оценки, разрешителни за строеж и етажни планове, интегриращи брутната жилищна площ (GLA). Този тип оценка може да бъде от полза за всички, участващи в процеса, от оценителя до купувача на жилището. За оценителите това е спестяване на време, тъй като не е нужно да планират проверката, да отидат на място и да измерват всичко. Те могат да ги направят от офиса си и да спестят време, за да направят повече оценки. Тъй като те спестяват време, това ще окаже влияние и върху кредиторите, и агентите. Оценката ще бъде дадена в по-кратки срокове и кредиторите ще могат да насрочат по-ранни дати за затваряне. Според уебсайта на Fannie Mae, оценката на работния плот би имала много предимства, като например подкрепа на цифровата трансформация в процеса на генериране на ипотеки. Това може също така да намали склонността към потвърждение например.

4. Информационно моделиране на сгради (BIM)

Строителните информационни модели са компютърни файлове, които могат да бъдат обменяни, извличани и свързвани в мрежа. Те подпомагат процеса на вземане на решения за даден имот. Преди тази технология беше невъзможно за архитекти, инженери и изпълнители да работят заедно по един и същ план за сграда. В такъв случай неправилната комуникация и грешките бяха по-често срещани. Благодарение на BIM е възможно да се работи заедно по проектирането, изграждането и експлоатацията на сградата, което е по-бързо и избягва твърде много грешки. В крайна сметка това ще даде възможност на експертите по недвижими имоти да работят върху повече от имот. BIM индустрията достигна 140,9 милиона щатски долара през 2021 г. и най-вероятно ще нарасне още повече през 2024 г.

5. Умни домове

Умният дом е дом, обзаведен с устройства, които могат да се управляват дистанционно от телефон или компютър. Тези домове дават възможност да контролирате различните устройства на къщата си, докато не сте там. Например, ако отидете на почивка, можете да се уверите, че не сте забравили никакви светлини в къщата си и да избегнете масивна сметка за електричество. Той също така може да ви уведоми, ако някой се опита да проникне в къщата ви и да предупреди полицията. Тъй като интелигентните домове се смятаха за лукс преди, те стават все по-често срещани, тъй като технологиите стават все по-достъпни. Използването на Floor plan UI на вашето приложение за домашна автоматизация за визуализиране на имота може да подобри потребителския ви опит. Всъщност това е начин да видите оформлението на вашия дом и ви помага да елиминирате всяка грешка, която може да се случи при взаимодействие с вашите интелигентни устройства.

6. Иновативни приложения за сканиране и създаване на етажния план

Средностатистическият потребител на смартфон използва 9 приложения на ден и 30 приложения на месец. Тъй като смартфоните стават все по-сложни и по-практични, мобилните приложения стават наложителни. Вместо да носите или използвате скъп хардуер, сега всичко може да се направи от телефон. Това също е спестяване на време, тъй като хората могат да разгледат имота от телефона си и да го посетят, когато се интересуват. Клиентите и компаниите могат да използват различни мобилни приложения, за да подобрят своя опит или услуги. Повечето иновативни компании за недвижими имоти интегрират инструменти към своите системи, за да подобрят потребителското изживяване и да останат релевантни на пазара. Например, използвайте CubiCasa, за да направите точни и бързи 2D и 3D етажни планове, които могат да бъдат добавени към обявите на къщите, това ще даде по-добра представа за оформленията на имотите и ще помогне за продажбата им.

Чрез тази статия искаме да ви вдъхновим, да погледнете света по един по-различен начин. Отпразнувайте днешния ден като направите нещо ново и интересно. А защо да не погледнете дом в Oikia.com?

Още статии от нас може да разгледате тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *