Становище от Национално сдружение Недвижими имоти относно Закон за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти (ЗПУСНИ), входиран до председателя на Народното събрание на 10.11.2023 г., сигнатура 49-354-01-117

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ (НСНИ) е браншовата организация на агенциите за недвижими имоти в България, с доказан международен авторитет и публично наложена активност. Основано през 1992 година, НСНИ е организирано в 12 регионални структури. Обединява над 320 агенции за недвижими имоти с над 2500 професиналисти в повече от 30 населени места. НСНИ членува в редица престижни международни и български неправителствени организации. Сред основните цели на Сдружението са да въздейства върху развитието на пазара на недвижими имоти чрез създаването на високи професионални критерии за работа при осъществяването на посреднически и други услуги при сделки с недвижими имоти, да обедини усилията и гарантира професионалните интереси на посредниците при тяхната работа, да утвърждава етичния и професионален кодекс за членовете си, да осигурява баланс на интересите на различните участници на пазара на недвижими имоти. НСНИ полага дългогодишни усилия за създаване на законова уредба на дейността по посредничество при сделки с недвижими имоти, на условия за свободен, честен и открит пазар на недвижими имоти в страната и предоставяне на висококачествени посреднически услуги на този пазар.

Подкрепяме изцяло текста на внесения Закон за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти (ЗПУСНИ), защото отговаря на съвременните изисквания към бранша, на очакванията на потребителите да получат качествена и професионална услуга, както и дава възможност за самоуправление на бинеса.

Още веднъж искаме да подчертаем важността на внесения Закон за всички заинтересовани страни – брокери и агенти на недвижими имоти, потребителите продавачи и купувачи – граждани и юридически лица, строителни предприемачи, застрахователи, нотариуси, публични държавни и общински органи и институции и др., които остро се нуждаят от регулация на посредническите услуги при сделките с недвижими имоти и от години подкрепят и очакват приемане на законовата им рамка.

Споделяме тезата, че доверието и защитата интересите на гражданите и инвеститорите в недвижими имоти в България, както и лоялната конкурентна среда са основните инструменти за постигане на по-голяма прозрачност в един от най-социално значимите икономически сектори в страната и че елиминирането на „сивия сектор“ във всяка една сфера допринася за по-добрия имидж на страната ни като бизнес дестинация.

Общественото мнение сред гражданите, направените проучвания и проведени разговори със сродните бизнес камари, потребителските организации, както и настроенията в бранша категорично показват, че подобна регулаторна рамка е необходима мярка за защита интересите на потребителите, инвеститорите, държваните институции, както и за гарантиране на лоялната, етична, професионална конкурентна среда в бранша.

Браншът на фирмите, предлагащи посреднически услуги в сферата на недвижимите имоти, е единственият в сектора, който е нерегулиран за разлика от сродните такива – на архитектите, нотариусите, строителите, геодезистите, оценителите. За сравнение в Европа близо 70% от страните са с регулиран бизнес. България попада между останалите държави в ЕС, които не са установили никакви законови мерки за прозрачен и етичен бизнес с недвижими имоти и които до този момент не са създали нужните условия за подобряване на този сектор.

Най-належащата стъпка в тази посока е приемането на специализиран Закон, който ще доведе до повишаване защитата правата на българските граждани, сигурността на сделките, защитата на личните данни, отговорността пред мерките срещу изпиране на пари, компетентността на консултантите, етиката в нивото на обслужване, защита интересите на фиска, създаването на регулирана и равнопоставена професионална общност, която ще подпомогне за налагане и контролиране на реда и отговорностите при осъществяването на посредническата дейност при сделки с недвижими имоти. При липсата на законова регламентация на бизнеса сивият сектор крие огромен риск за нарушения, както на общото действащо законодателство, така и в начина и качеството на обслужване на потребителите.

В европейски, а и в световен мащаб професията на посредниците при сделки с недвижими имоти претърпява сериозна трансформация и експертизата на професионалистите става все по-значима. Всички проблеми, които са свързани с енергийна ефективност, наемни отношения, растеж и развитие на населените места, управление на етажна собственост, достъпност на жилищата, техническа паспортизация и др. са пряко свързани с предмета на дейност на посредниците при сделки с недвижими имоти, тяхната компетентност, експертно участие в процесите и капацитет за консултация и насърчаване на потребителите.

Доверието към лицата, извършващи търговски и мениджърски услуги в сферата на недвижимите имоти, ще има все по-значима роля. При това екстензивно развитие на сектора гражданите все още не успяват да си отговорят на няколко важни въпроса:

‐ Как да познаем кой е истински професионалист, какви са неговите отговорности и компетенции и кой контролира процесите, свързани с това?

‐ Има ли застраховка „професионална отговорност“?

‐ Може ли един консултант по недвижими имоти да даде комплексна, професионална и компетентна консултация на своите клиенти?

Внесеният Закон създава професионални страндарти. Опитът на сродните регулирани браншове показва, че създаването на Камара от широк кръг участници в бизнеса, която да поддържа регистър на компаниите и лицата, които се занимават със съответната дейност, е най-успешният модел за контрол, прозрачност и равнопоставеност при изпълнение на професионалните ангажименти и законовите разпоредби.

Регулацията ще допринесе за постигане на по-голяма прозрачност на пазара, ще даде възможност за определянето на реални пазарни индекси и механизмите за управляване на пазарните цени и динамиката на пазара, ще бъдат създадени механизми за събиране и обработка на база данни за изчисляване на индикатори за национални и регионални анализи и международно отчитане на напредъка на развитие на урбанизираните територии.

Законът няма да бъде бариера за свободно навлизане в професията, а напротив – ще бъде механизъм за утвърждаване на професионални стандарти и стимул за покриване на минимални квалификационни прагове, благодарение на което ще се увеличи защитата на потребителите, общественото доверие към професията и персоналната отговорност на професионалистите.

Ще се създадат условия за “контрол на входа“ на знанията и повишаване на уменията и професионалната квалификация на брокерите и агентите на недвижими имоти, което е пряко свързано с повишаване качеството на предоставяните от тях услуги.

С настоящото становище изразяваме нашата положителна подкрепа по отношение на внесения Закон за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти (ЗПУСНИ).

С уважение:
Алекдандър Бочев – Председател на НСНИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *