Таванското помещение е малко място с хиляди потенциали. Може да претърпи структурни промени и да се превърне в прекрасно пространство за почивка, готвене или работа в абсолютно спокойствие, далеч от досадните шумове на първите етажи на някои домове. От деветнадесети век до следвоенния период таваните на най-пламенните европейски столици приютяваха безброй безпарични художници, които не можеха да си позволят друго жилище. Те са свидетели на раждането на множество произведения на изкуството, които допреди няколко десетилетия бяха подценявани, а днес представляват пример за модерност. Поради своята компактност и често малки размери, таванското помещение изисква вид мебели, изработени по мярка, способни да задоволят нуждите на наличното пространство. Сега ще ви дадем някои примери за ревитализация на таванско помещение и възможни аксесоари, които да вмъкнете вътре.

Кухня

Може да изглежда доста необичайно на тази височина, но това е най-иновативното нещо, което можете да създадете. По дефиниция кухнята изисква точна и функционална организация: тайната всъщност е в оптималното управление на пропорциите. Разпределете мебелите, които няма да използвате често в долните части на стаята, докато горните части са оборудвани с уреди и инструменти, които ще използвате по-често. Трябва да оставите средата да диша и да я направите благоприятна и за вашите движения. Независимо дали е на тавана или на друго място в дома, кухнята си остава стаята, в която прекарваме по-голямата част от времето си и поради тази причина тя трябва да бъде добре проектирана. Поставете полуостров в центъра, където можете да извършвате вашите кулинарни дейности, като имате солидна опорна основа. За да създадете интересен ефект на перспектива, който малко увеличава усещането за пространство, боядисайте стените в бяло – цвят, който също може да предаде свежест и елегантност.

Всекидневна или хол

В обикновеното въображение, ако мислите за всекидневна, си представяте диван, телевизор и библиотека, в която можете да съхранявате някои стари книги. Ако разполагате с таванско помещение за вашата всекидневна, изберете мебели, които не са твърде обемисти. Намаляването на разположението на мебелите до най-важното ще направи живота във вашата всекидневна по-лесен. Поставете рафт на високата страна на стаята, за да съхранявате вашите книги или мебел, която действа като контейнер за телевизора. В долната поставете многоместен диван или фотьойл. За да направите хола си по-приказен, опитайте се да подчертаете контраста с тавана по всякакъв начин. Ако е направен от дърво или зидария, той ще придаде на стаята селски и любопитен привкус.

Спалня или дрешник

Ако сте решили да построите спалнята на тавана, ще трябва да се опитате да направите мястото за почивка възможно най-удобно. Поставете гардероба в горната част на стаята, а леглото в долната част: веднага ще освободите много място! Ако искате да оставите прохода свободен, поставете леглото до стената и добавете рафтове към стената. Ако обаче просто искате да създадете пронстранство за вашите дрехи, направете дрешник. Таванът е идеалното място за използване за тази цел!

Занималня или кабинет

Има ли прекалено много суматоха у дома и имате нужда от подредено пространство, в което да учите на спокойствие? Създайте учебна стая или офис на тавана, където можете да вършите работата си необезпокоявани. Ученето и работата са две дейности, които изискват голяма концентрация и тишина. За да можете да ги правите по най-добрия начин, вземете ергономичен стол и правилно осветление. Първото ще бъде от съществено значение: прекарването на много време в седнало положение, поради постурални и здравословни причини, изисква адекватно ниво на комфорт. Светлината е друг основен елемент за способността да се концентрирате: лошо осветеното пространство рискува да влоши зрението ви и да направи стаята по-малко използваема.

Източник : oikia.it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *