Как ще финансираме закупуването на ново жилище? Този въпрос заема ключово място в съзнанието на мнозина от потенциалните купувачи. Съществуват различни методи за финансиране на недвижими имоти – събиране на лични средства, използване на ипотечен или потребителски кредит, заемане на пари или дори продажба и отдаване под наем на други имоти. В тази статия ще проучим подробно кредитирането за жилища и разликите, които възникват в зависимост от това дали сградата е ново, или старо строителство.

Ако все още се колебаете за типа имот, който да изберете, можете да намерите повече информация по темата тук.

Когато става въпрос за кредитиране на ново строителство, едно от големите предимства е възможността за по-висок процент на кредитиране – до 95% от стойността на имота, предоставяйки голяма гъвкавост на купувачите. Този вид сгради обикновено изискват по-малко ремонтни дейности, което означава ограничени допълнителни разходи в началото на инвестиция.

В случай на старо строителство често се срещат по-големи квадратури спрямо новопостроените обекти, което дава възможността за по-широки пространства. Въпреки това, банките обикновено предлагат по-ниски проценти при кредитиране за тези имоти, изисквайки същевременно значително участие с лични средства от страна на купувача.

Какви са основните разлики между двата типа сгради? 

Квадратурата на новите строителства включва общи части и тераси, които могат да намалят реалната жилищна площ, докато старите имоти се измерват само по вътрешните си квадратури.

Изборът между ново и старо строителство също зависи от инвестиционния потенциал на имота. Новите жилища могат да бъдат оценени по-бързо, докато старите предлагат историческа стойност и уникален характер.

Важно е да проучите всички аспекти и възможности при покупката на недвижим имот, тъй като това е отговорна стъпка в съзнателния живот на всеки човек. Консултирайте се със специалисти по темата, за да направите своя избор по най-добрия и удобен за вас начин. 

Автор: Антония Богданова 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *