Квартал Дружба е разположен в източната част на София и предлага отлична комбинация от удобства, добре устроена транспортна инфраструктура и зелени площи. Това го превръща в предпочитано място за живеене и инвестиции. Негови гранични райони са ж.к. „Младост“, „Горубляне“, „Слатина“, „Полигона“, Летище София и резиденция „Врана“. 

Комплексът е разделен на 2 подрайона – „Дружба 1“ и „Дружба 2“. „Дружба 1“ е по-старата част, където се намират повечето обществени учреждения, районният пазар и Дружбенското езеро. Номерата на блоковете варират от 1 до 199. Старото строителство в този район е предимно панелно, включващо серии като Бс-2-63 (обединена), Бс-VIII-Сф, Бс-2-69, Ос-68-Гл и Бс-69-Сф, както и с едроплощен кофраж (ЕПК). Изключение правят блоковете с номера от 130 до 151, които са на 2, 3 или 4 етажа.

Credit: Stolica.bg

От друга страна, „Дружба 2“ е по-нов, с повече възможности за разрастване. Разделен е на пет микрорайона: 2-ри (блокове с номера 2хх), 3-ти (номера 3хх), 4-ти (номера 4хх), 5-и (номера 5хх) и най-новият 6-ти (номера 6хх). По-старото строителство в тези микрорайони също е предимно панелно и с ЕПК.

В момента квартал „Дружба“ се развива активно с нов тип строителство. Най-голямата група нови блокове е „Цариградски комплекс“, разположен край „Дружба 2“ и 6-ти микрорайон, в близост до метростанция „Дружба“.

Позитивни страни на квартала 

Едно от най-големите предимства на квартала е добре развитата инфраструктура и отличните транспортни връзки. Свързан е с централната градска част и други важни зони чрез автобуси, трамваи и две метростанции. Това позволява бързо и лесно придвижване до работното място на жителите или други ключови точки в града. Допълнително, чрез булевард Брюксел има пряк достъп до летище София, което е голям плюс за често пътуващите.

Дружба е известна със своите зелени пространства и детски площадки. Парк „Дружба“ предлага множество възможности за разходки, както за семейства с деца, така и за хора, търсещи спокойствие и природа в градската среда. 

ERA Дружба продава двустаен апартамент в комплекс “Нова Дружбa” в ж.к. Дружба 2.

Многобройните междублокови пространства също са оборудвани с пейки и места за отдих, което допълнително повишава качеството на живот в района.

В района са разположени училища и детски градини, което е голямо удобство за семейства с деца. Достъпът до образователни институции в самия квартал и добрата транспортна връзка към други учебни заведения в София превръщат Дружба в добро място за отглеждане и възпитание на деца.

Кои са негативите? 

Много от сградите в Дружба, особено в „Дружба 1“, са построени през социалистическия период и са предимно панелни. Въпреки че има нови жилищни комплекси, по-старите сгради може да изискват допълнителни ремонти и поддръжка, което създава негативен фактор за някои купувачи.

Наличието на промишлени зони в близост до жилищната част се възприема често като недостатък. Тези зони могат да генерират шум и замърсяване, което да повлияе негативно на качеството живот.

Нарастващото застрояване и по-високата плътност на населението в някои части на квартала води до пренаселване и липса на достатъчно паркинг места.

Автор: Антония Богданова 

Нашите обяви в квартал Дружба 1.

Нашите обяви в квартал Дружба 2.

За да научите още полезна информация, за кварталите в София, следете нашите статии всяка сряда в категория “Имотни съвети”.

За още разнообразни и интересни статии, може да разгледате и другите категории в Oikia.com/News“Интересно и полезно”“Маркетинг и реклама”“Имоти”; “Партньори”“Събития”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *