Днес ви представяме Владимир Борисов, образцов брокер на месец юли за 2023г, собственик на Агенция Дружба Риъл Eстейт, която е част от бранда Ера.

Владимир се занимава с недвижими имоти още от 2006 година, като собственик на дружество за инвеститорски контрол и лицензиран строителен надзор пo ЗУТ.

След кризата от 2008 година бизнесът с недвижимите имоти изпадна в състояние на застой и затруднено реализиране на готовите обекти.

С оглед на познанията си в техническата и документална част на недвижимите имот, и за да не губи фокус върху уменията си от 2014 година започва да се занимава с продажба на недвижими имоти, като брокер в една от големите иновативни компании в България.

През 2015 година създава дружеството Дружба Риъл Естейт и се присъединява към франчайз структурата на ЕРА.

А днес, почти 10 години по-късно, мисли върху развитието на собствен бранд с няколко офиса в България и реализация на уменията си, натрупани през годините и опита му в бранша.

Амбициите му са свързани с предлагане на комплексна услуга в един офис, която ще включва не само подбора на мечтания за клиента дом, но и финансирането на покупката, както и пълна юридическа подкрепа по време на сделката.

За Oikia.com, Владимир Борисов отговори на следните въпроси:

1 . Какво е да сте брокер на недвижими имоти?

В периода 2006-2012 година имах възможността да наблюдавам пазара на недвижими имоти от другата страна, като клиент (представител на инвеститора), още тогава въпреки ниския имидж на професията пред мен се откроиха няколко брокера, които предлагаха професионално обслужване по по-различен начин и ме спечелиха със знанията и уменията си в сферата на продажбите, дори и с клиенти извън България. Това са колеги, които и днес срещам на пазара на недвижими имоти, те поставиха основата на представата ми за брокер – професионалист на недвижими имоти. В ден днешен смятам, че брокерът е все по-малко търговец, може би защото Аз работя основно с препоръчани клиенти и там нямам нужда да им продавам с презентация услугите си, а напротив трябва само да затвърждавам високия стандарт на обслужване, което предоставям. Днес брокерът трябва да бъде повече маркетинг специалист, за да може да представи имота по начин, който да грабне вниманието и да създаде емоция в купувача такава, че той да се чувства специален с покупката на новия си дом.

Брокерът трябва да бъде добър финансов консултант, защото за разлика от нас, клиентите ни правят една, две сделки в живота си и трябва да преминат през тях без усещане за напрежение, без страхове, че ще загубят парите си или ще купят имот, който не е ликвиден на пазара след време.

Естествено брокерът трябва да има и добра юридическа подготовка или поне, както в нашия офис да разполага постоянно с юрист, който да може да създаде сигурност при покупко-продажбата на един имот. Много често брокерът влиза и в ролята на семеен терапевт, защото когато е убеден, че покупката или продажбата на един имот е за добро на своите клиенти, трябва да убеди всичките собственици на един имот или да убеди и двете страни на едно младо семейство за покупката на мечтания им дом. Много важен фактор е и брокерът да бъде част от една по-голяма група професионалисти в офиса си, колкото и да знае един човек е хубаво да може да обменя информация за пазара на недвижими имоти, не само в търговската й част, но и в психологическата юридическата и демографската, ако искате.

2. Работите ли с колеги брокери?

Не мога да го разбера това явление само за частни лица, много често си правя майтап с колегите, които пускат такива обяви дали обявата е отворена за юридически лица. Не разбирам и явлението “колега след две седмици ще правя отворени врати, ако до тогава имота е свободен, заповядай”. Тези участници в пазара не разбират, че разочаровайки моя клиент, всъщност разочароват клиента от целия бранш. Не разбирам и оправданието “колега, продавачът не ми плаща комисионна”, ами защо тогава се представяш, като брокер щом ти не можеш да предложиш дори услуга, която да ти платят. С оглед на всичките тези неразбирания за пазара на недвижими имоти в нашите офиси тези похвати са абсолютно забранени! Смисълът да работиш с колеги е огромната възможност за продажбата или покупката на един имот, да ти помагат стотици професионалисти на пазара в София. Все повече уважавам явлението колеги от други агенции да ми се обадят директно, за да ми представят имот, който продават и все още не е пуснат в обява. Това са хора, с които работя с удоволствие и винаги им връщам жеста. Това е възможност не само за моя офис, но и за всички в бранша да представят на клиентите си една нова услуга “необявен имот на пазара все още”.

3. Ако можете да промените нещо в бранша, кое ще е то?

Тук отговора ми е много прост: в бранша трябва да има само професионалисти на пазара, трябва да се срещат хора, които имат ценз, професионални умения, доказани с времето, да носят финансова отговорност за действията си, което се решава лесно с една задължителна застраховка професионална отговорност, такава каквато на времето имах в строително надзорната компания, и това трябва да е регламентирано в законова рамка. Не е нормално да срещам в бранша хора, които се презентират, като счетоводител, юрист, брокер и зъболекар едновременно, това не е сериозно според мен. Малко са браншовете, в които клиента харчи за покупка 200-300 000 евро и отсреща контрагентът да не носи отговорност.

4. Разкажете забавна случка от вашата практика.

Забавни случки от практиката ни има много, не може да си част от един от най-важните моменти в живота на един човек и да не видиш част от ежедневното му битие, и да не станеш част от семейство му.

Но една случка, за една изключително силна жена ми се е запечатала в съзнанието.

По време на взимане на решение кой имот да закупят, едно семейство на средна възраст, се зароди спор кой от двата им предоставени апартамента да придобият. В разгорещеният спор мъжът бутна кафето си на пода, офис-координаторката ни веднага донесе парцала да забърше петното, точно когато остави кофата с накиснатата в нея стирка, мъжът стана взе я и я стовари мокра върху главата на жена си.

Казах силна жена, защото жената макар и със смачкана от дясната страна прическа и течащата по блузата й вода, запази самообладание, докато мъжът й напускаше офиса и само съобщи: „Взимаме двустайният апартамент в ж.к. Дружба 2 и ще ми е удобно да подпиша предварителен договор на тази дата“. Успя да го направи преди ние да намерим хавлии, които да дадем на дамата, за да се подсуши, в очите й не се четеше, нито шок, нито колебание. Естествено на предварителния договор и на самото нотариално изповядване вече идваше сама, а ние нямахме куража да попитаме къде е мъжът ѝ.

5. Какво бихте казали на хората, които искат да се развиват в професията брокер на недвижими имоти?

Професията не е лесна, както разбирате от интервюто ми по-горе, затова искам да кажа на всички хора, които са решили да се занимават професионално, като брокери, тук акцентът е професионално да започват да учат и не само да четат, а да намерят ментор или мениджър в сектора, от който да попиват практически умения без да ги е страх от допускане на грешки, защото той би ги превел през пътя без проблем. И естествено хора, които нямат добри комуникативни умения, нямат богата обща култура и имат пропуски в грамотността си, нека не се захващат с тази професия, естествено не мога да ги огранича, но ще изпитат изключителни затруднения в реализацията си и после ще чуваме от тях, че брокер недвижими имоти не е професия.

Може да разгледате всички обяви на Дружба Риъл Eстейт.

За още статии по темата “Интересно и полезно”.

За още разнообразни и интересни статии следете Oikia.com/news.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *