Представяме ви Станимир Личков от агенция “Bulgarimmo”, брокер на месец май 2023г.

Станимир е доказан професионалист с богат опит в сферата на недвижимите имоти. Вече повече от седем години, той се развива успешно във всички сегменти на професията – наеми, продажби, управление и ремонти. 

За него ключът към успеха се крие в непрекъснатата готовност да бъдеш различен, да променяш своя подход и да се адаптираш към динамично променящите се тенденции, за да можеш да предоставиш най-добрата услуга на клиента.

За Oikia.com, Станимир отговори на следните въпроси:

1.Какво е да сте брокер на недвижими имоти?

Да бъдеш брокер на недвижими имоти е сериозно предизвикателство и вълнуващо приключение. Изисква се стратегическо мислене, тъй като винаги трябва да анализираме данни, тенденции и пазарни предпочитания, за да можем най-добре да съветваме нашите клиенти. Освен техническите умения и познания, да бъдеш брокер на недвижими имоти изисква и изграждането на силни междуличностни връзки. Доверието и честността са основополагащи за изграждането на успешни и дълготрайни взаимоотношения с клиенти. Всяка сделка е уникална, и във всяка от тях има елемент на решаване на проблеми, което прави всеки ден различен и вълнуващ. Това е професия, която носи голяма отговорност, но също така и огромно удовлетворение от свършената работа.

2. Работите ли с колеги брокери?

Да, в Bulgarimmo вярваме, че  работата с колеги брокери е фундаментална част от нашия професионален живот. Вярваме в силата на колаборацията и споделянето на знания и умения. Сътрудничеството с други брокери ни позволява да разширим нашия професионален обхват и да предложим на клиентите си възможно най-доброто обслужване. Този подход не само подобрява качеството на услугата, която предлагаме, но и спомага за изграждането на здравословна и подкрепяща професионална среда.

3. Ако можете да промените нещо в бранша, кое ще е то?

Ако ме бяхте питали преди 5 години, определено бих казал нивото на обучение и квалификация на брокерите. За моя радост обаче, през последните години нивото на професионалисти в сектора значително се повиши и вярвам, че сме тръгнали в много добра посока. Все още има недобросъвестни брокери, които не работят с колеги и имат ниска работна етика, но с годините забелязвам, че пазара не толерира подобно поведение и подобни личности не успяват да изградят успешна кариера в бизнеса с недвижими имоти. Едно от нещата, които бих променил в сферата е въвеждането на задължително вписване на предварителния договор за покупко-продажба в агенцията за вписвания като тежест на имота. Тъй като мои колеги са имали случки, при които недобросъвестен продавач подписва предварителен договор за продажба на имота си с няколко човека, нито един няма как да разбере, че за този имот вече има сключен договор, което поставя купувачите в много неприятна ситуация. Вярвам, че това нещо ще вдигне нивото на прозрачност при покупко-продажбите и още повече ще повиши доверието в сектора.

4. Разкажете забавна случка от вашата практика.

Тъй като работим с хора доста често ни се случва да попадаме във фрапантни и забавни ситуации. Помня веднъж търсихме имот за покупка с мои клиенти като случайно попаднах на „Частна обява“ (човек, които беше решил, че ще продава имота си сам, без брокер). Тъй като имота отговаряше на изискванията на моите клиенти организирахме оглед, те го харесаха и решиха да го закупят като оставят на собственика стоп-депозит. Час след като подписахме договора, човека ми се обади по телефона с думите: „Ами има само един проблем – аз сега няма да имам къде да живея“. Наложи се да му намеря квартира за следващите няколко месеца, през което време търсихме и в последствие продадохме неговия имот, а той закупи по-малък апартамент в който се пренесе.

5. Какво бихте казали на хората, които искат да се развиват в професията брокер на недвижими имоти?

На тези, които искат да се развиват в професията, бих казал, че успехът в този бизнес изисква търпение, усърдие и постоянно учене. Да станете брокери е лесно, но е изключително трудно  да се задържите на пазара и да изградите успешна кариера. Важно е да развивате не само своите продажбени умения, но и да имате дълбоко разбиране за пазара на недвижими имоти и неговите тенденции. Никога не спирайте да търсите нови знания и да се свързвате с други професионалисти в бранша. И най-важното, запазете честността и прозрачността в работата си с клиенти – това е основата на дългосрочния успех и удовлетворение от работата.

Може да разгледате всички обяви на “Bulgarimmo”, тук. 

За още подобни статии следете Oikia.com/news.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *