Екипът на застрахователен брокер „Evita M Broker” е съставен от дългогодишни професионалисти в областта на застраховането на особени рискове, общото застраховане, живот и пенсионни и социални рискове.

Кредото им е да са винаги на страната на клиента. Застраховането има предимно социална функция – да разпредели риска сред повече потребители на застрахователната услуга, по този начин и да намали вредите за единицата. Превърнали са това разбиране в мисия, ежедневният стремеж на екипа е да информира и насочва клиентите сред необятния пазар на застраховки, за да повиши защитата на обществената единица, изложена на ежедневни лични, имуществени или професионални потребности от застрахователна защита.

Милен Петков, главен изпълнителен директор на „Evita M Broker”, отговори за нас на следните въпроси.

1. Каква е основната цел на застраховането на жилището?

Основна цел в застраховането на домашно имущество, в т.ч. къщи и сезонни вили е защита на инвестицията, направена в сграда или имущество и обзавеждане, което е важен признак за финансова дисциплина и култура.

2. Защо е важно хората да застраховат домовете си?

Статистиката показва, че над 90% от застрахователните събития по домашно имущество са с ограничен размер и характер, но въпреки това могат да донесат известно неудобство и финансова загуба на собственика или ползвателя.

Разходите по въстановяване на увреденото имущество обикновено се покриват в пълен размер от застрахователните компании, които от своя страна работят на принципа на големите числа: колкото повече застраховани притежатели, толкова по-ниска тарифа и премия.

Казано просто при имуществен интерес от 50 000 лв. сбор на движимо и недвижимо имущество, клиента би платил около 55-60 лв. за една година или десета от процента. Сравнено с потенциалния разход, премията е приемлива и осигурява спокойствие и сигурност.

3. Какви са различните видове застраховки на жилището и какви са основните разлики между тях?

Жилища и имоти се застраховат с продукт общо казано “Домашно имущество” като всяка компания нарича продукта си по различен начин.

Вила и селска къща се застраховат с по-ограничени покрития, но като цяло всички продукти по имуществено застраховане са сходни.

4. Как може застраховката на жилището да помогне на собствениците на имоти в случай на бедствия като наводнения, пожари или земетресения?

Чрез разпределяне на риска и получаване на адекватно обезщетение, което да е достатъчно да се възстанови загубата в реален размер.

5. Каква е процедурата при подаване на искане за обезщетение при повреда на жилището и колко време обикновено отнема процесът?

Уведомява се посредника или директно компанията, представят се необходими изискуеми документи, които биват различни при някои застрахователни дружества:

-при пожар – служебна бележка от Пожарна;

-при кражба – служебна бележка от МВР;

Повечето други настъпили вреди се приемат по декларация от застрахования/собственика.

6. Как факторите като местоположение, тип на жилището и неговата стойност влияят на застраховката на жилището?

Само земетресението е районирано по нисък, среден и висок земетръсен риск и наличие на охранителна система против кражба. Други фактори не влияят на тарифата по този вид застраховане.

7.Как да определим правилната сума за застрахователно покритие на жилище?

Обикновено посредникът изяснява точните потребности от застрахователна защита и предлага адекватни варианти. При всички случаи е по-добре ниска застрахователна сума в полицата, отколкото никаква застраховка.

8. Защо е по-важно да застраховаме жилището си, отколкото колата?

“Моят дом е моята крепост”!

Там живеем, отглеждаме семейства, събираме се на поводи. Инвестицията в генералния случай в имот е много пъти над тази за автомобила.

Без кола можем, макар и трудно в този забързан ден, без покрив над главата е в пъти по-трудно.

В колата не държим спомени, колекции, снимки от важни за нас събития, а в дома.

Домът е спокойствието след труден ден.

За още интересни и полезни статии, разгледайте Oikia.com/news.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *