На 13.12.2023 г. в гр. София, хотел „Маринела” се проведе отворена среща дискусия, организирана от Комисията по професионална етика към НСНИ под наслов „Етиката – мостът между нас”. На събитието присъстваха над 160 колеги – представители на бранша на недвижимите имоти, строителни предприемачи, кредитни консултанти, маркетингови специалисти, журналисти и др.

Събитието беше разделено в два панела. Основен акцент на първия панел, озаглавен „Етика и стандарти в работата на брокерите на недвижими имоти”, бе поставен върху разясняването на етичните правила и норми на Етичния кодекс на НСНИ. Анализиран бе Европейският стандарт, който е възприет като етичен стандарт и у нас. Голям интерес сред аудиторията предизвика разглеждането на някои характерни за българския пазар на недвижими имоти неетични практики, както и конкретни казуси по жалби до КПЕ. Присъстващите имаха възможността да споделят опита си при сблъскването с неетично поведение от страна на техни колеги от бранша. Колегите се обединиха около мнението, че обявяването на оферти само „за частни лица” ощетява всички участници на пазара и браншът трябва да се противопостави на тази уронваща престижа на гилдията неетична практика. Още веднъж бе подчертана нуждата от законово регулиране на дейността на брокерите на недвижими имоти у нас. Бяха дадени примери от Франция за ролята на закона при подобряване на етичната среда на пазара на недвижими имоти.

Вторият панел бе посветен на тенденциите на пазара на недвижими имоти и новото строителство и перспективите пред ипотечното кредитиране и ипотечния пазар. Участниците чуха прогнозите на водещи специалисти в тези области за настъпващата 2024 година.

 Събитието бе закрито с презентация на нашия гост-лектор – известния обучител и коуч Артур Оганесян, който представи някои глобални аспекти на етиката в нашата професия през призмата на Етичния кодекс на най-старата браншова организация на агентите на недвижими имоти – тази на САЩ (NAR).

 След края на срещата дискусия участниците се насладиха на коледен коктейл, осигурен от спонсорите на събитието, с който имаха възможността да обменят професионален опит и идеи.

Източник: nsni.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *