България предоставя страхотни възможности за почивка през всички сезони. Нашите красиви морски ивици, изпълнени с курортни перли, привличат почитателите на слънцето през летните месеци, докато планинските райони предлагат палитра от пъстри цветове и чист въздух през цялата година. 

Знаете ли, че България се нарежда сред водещите СПА дестинации в Европа, с над 700 източника на минаерална вода? Още в древността траките първи откриват лечебните свойства на водите и изграждат своите градове в близост до тях. Така се установяват селища като София, Хисаря, Сандански, Кюстендил и др. По-късно римляните завладяват тези земи и продължават тракийската традиция, построявайки свои собствени римски терми, наречени бани.

Когато става въпрос за удоволствия и релакс, България не отстъпва на световните стандарти. Велинград е приеман за СПА център на Балканите и заема водещо място в страната ни по богатство и разнообразие на минерални води. Най-горещите извори се намират в квартал Каменица, с температура достигаща до 91°С. В града е разположен и най-големият карстов извор в България – „Клептуза“. 

Водите във Велинград благоприятстват за опорно-двигателния апарат, подобряват състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични проблеми, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания. Освен лечебните си свойства, минералната вода на Велинград има и благоприятен ефект за естествената красота. 

Популярни хотели за отдих са „Спа хотел Двореца“ „Свети Спас“ и „Роял Спа Велинград”, които предоставят на своите гости комбинация от уединение и лукс.

Сандански, прочут със своите минерални извори и омайна природа, предоставя множество възможности в областта на спа туризма. В този регион се намират над 80 извора с температура между 42 и 81°С. Минералната вода се отличава с ниска минерализация и богато химическо съдържание. „Рила Спа Хотел“ и „Медите Спа Резорт“ са сред най-популярните в региона и впечатляват своите гости с басейни, пълни с лечебна минерална вода, специализирани терапевтични процедури и живописни панорамни гледки. 

Макар и популярен като зимен ски курорт, Банско е сред най-предпочитаните спа места в България. Луксозните комплекси като „Кемпински Гранд Арена“ и „Пирин Голф Хотел & СПА“ предлагат на своите гости ексклузивни услуги, масажи, басейни и термални изживявания.

Освен тези дестинации, други предложения за отдадена почивка могат да бъдат селища като Сапарева баня, Банкя, Хисаря, Вършец, Огняново и др. 

Съчетайте празничното настроение с уникално спа преживяване и се впуснете с любимите си хора из обиколка на райските кътчета в България, съчетаващи комфорт и красива природа. 

Автор: Антония Богданова 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *