Студентски град е жилищен комплекс, разположен в югоизточната част на София. Кварталът граничи с „Дианабад“, „Дървеница“, „Витоша“ и „Малинова долина“. Намира се в полите на Витоша, като предоставя красиви гледки и близост до природата на своите инвеститори

Първоначално Студентски град е проектиран като студентско градче с името Студентски град „Христо Ботев“. Създаден е с цел да задоволи жилищните нужди на студентите от софийските висши училища. Днес, освен дом за хиляди студенти, районът включва шест престижни висши учебни заведения, четири от които са национални. 

През последните години кварталът е в процес на засилено строителство, като се появяват нови жилищни, търговски, спортни и бизнес центрове. Районът предлага множество възможности за спорт, разходка и забавления, включително многофункционалните зали „Христо Ботев“ и „Зимен дворец на спорта“, които са домакини на редица събития през годината. 

Източник снимка

Позитивни страни на квартала 

1.Близост до висши учебни заведения – Районът е дом на множество университети, което гарантира постоянен поток от студенти, търсещи жилища под наем. В Студентски град се намират следните университети: Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Технически университет – София, Минно-геоложки университет, Химикотехнологичен и металургичен университет, Лесотехнически университет, Национална спортна академия „Васил Левски“.

2. Развита инфраструктура – Удобен транспорт и лесен достъп до всяка столична точка. Макар кварталът да е относително отдалечен от центъра на града, жителите разполагат с удобни транспортни връзки: автобуси № 94, 102, 280, 294, 413. 

3. Близост до природа – Намиращ се в полите на Витоша, Студентски град предлага свеж въздух и красиви гледки.

4. Удобства и забавления – Разполага с множество спортни съоръжения, търговски центрове и места за развлечения.

Кои са негативите? 

Въпреки добрите транспортни връзки, кварталът е сравнително далеч от централните части на столицата, а поради големия брой студенти и интензивното строителство, районът може да бъде пренаселен и шумен.

Липса на метро – Включен единствено в дългосрочните планове за изграждане на метро, което може да затрудни бързия достъп до други части на София.

Поради голямото население и интензивното строителство, намирането на паркомясто може да бъде изключително трудно. Тесните улици и увеличеният брой автомобили правят придвижването в квартала динамично и понякога затруднено

Инвестицията в недвижим имот в Студентски град предлага редица предимства, особено за тези, които търсят дългосрочна възвръщаемост чрез отдаване на имоти под наем на студенти. Въпреки някои негативи, като отдалечеността от центъра и потенциалната пренаселеност, кварталът предоставя множество удобства и възможности за развитие. 

Автор: Антония Богданова 

Нашите обяви в квартал Студентски град.

Заглавна снимка: studentski.bg

За да научите още полезна информация, за кварталите в София, следете нашите статии всяка сряда в категория “Имотни съвети”.

За още разнообразни и интересни статии, може да разгледате и другите категории в Oikia.com/News“Интересно и полезно”“Маркетинг и реклама”“Имоти”; “Партньори”“Събития”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *