Квартал Лозенец е един от най-престижните и поддържани райони в София. Разположен е непосредствено на югоизток от центъра на града и административния район „Средец“. Граничи със значими и добре познати квартали като „Иван Вазов“, „Стрелбище“, „Яворов“, „Изток“, „Изгрев“ и с два от най-големите столични паркове – Борисовата градина и Южен парк. Тази централна локация прави Лозенец отличен избор за инвестиция в недвижим имот.

Позитивни страни на квартала 

Лозенец е известен с това, че е елитно и спокойно място за живеене. В миналото районът около площад „Журналист“ е бил покрит с вишневи градини, а към края на миналия век, в тази част на столицата се заселват известни интелектуалци – журналисти, писатели, художници, артисти, лекари и военни.

Тук може да откриете разнообразие от архитектурни стилове, които придават уникален облик на квартала. Особеност на старата част са запазените красиви къщи с каменни барелефи, кокетни балкони и прозорци с неоготически форми, запазвайки духа на Стара София.

Лозенец предлага богата инфраструктура с много кафенета, магазини, държавни и частни училища, детски градини и университетски факултети. Това осигурява отлични условия за живот и образование.

Комплекс в кв. Лозенец.

Централното разположение на квартала предоставя бърз и лесен достъп до основните административни, културни и бизнес центрове на града. На територията му преминават редица линии на градския транспорт, включително трамваи (10, 12, 15, 18), автобуси (67, 88, 94, 102, 109, 120), тролейбус (7) и Линия М2 на метрото. 

Кои са негативите? 

Високата гъстота на застрояване и голямото търсене на жилища и офиси в Лозенец често водят до проблеми с намирането на паркоместа. Това може да създаде неудобства за живущите и работещите в района.

Всички тези предимства водят до по-високи имотни цени. Това е пречка за някои инвеститори и купувачи, но високата стойност е също така и гаранция за добра възвръщаемост на инвестицията.

Автор: Антония Богданова 

Нашите обяви в квартал Лозенец.

Заглавна снимка: Уикипедия

За да научите още полезна информация, за кварталите в София, следете нашите статии всяка сряда в категория “Имотни съвети”.

За още разнообразни и интересни статии, може да разгледате и другите категории в Oikia.com/News“Интересно и полезно”“Маркетинг и реклама”“Имоти”; “Партньори”“Събития”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *